Nega telesa Prehrana
Zelišča za možgane.
23. junij 2019
4
, ,

Se za knjigami ali v službi težko zberete in vseskozi pozabljate, kam ste vtaknili ključ od avta ali očala, potem je morda čas, da si pripravite kakšno krepčilo za spomin in koncentracijo.


Nekatera živila imajo posebno moč in preventivno pomagajo Brain-Bulb1pri številnih zdravstvenih stanjih različnih organov, ki delujejo preko možganov. Dobro uravnotežena prehrana, polna nujno potrebnih hranil, je ključ do boljšega pomnenja informacij in večje storilnosti.

Med rastlinami, ki jih v ta namen ponuja narava, so denimo ginkgo biloba, brahmi in rožni koren.

Spodaj si lahko preberete več o zeliščih, ki vam bodo pomagala pri vzdrževanju koncentracije, pri boljšem fokusiranju in pri ohranjanju mladih možganov.

hZelišča za optimalno delovanje možganov so…

Kot sem že omenila si za izboljšanje spomina in koncentracije lahko pomagamo tudi sami z naravnimi pripravki.

Ginko za spomin


Ginkgo biloba je najbolj priljubljeno krepčilo za spomin na svetu. Na Zemlji je že skoraj 300 milijonov let.


Ginkgo deluje na več načinov, tudi tako, da izboljša pretok krviGinkgo v možgane in tako vpliva na z zmanjšanim pretokom krvi povezane težave (spomin in zbranost). Deluje kot antioksidant in pomaga preprečevati poškodbe žil. Ginko nekateri uživajo tudi pri manjših težavah s spominom ali pa samo kot krepčilo med napornim študijem.

Mentalne sposobnosti z leti vedno bolj pešajo in slabijo, zaradi česar sta slabša koncentracija in spomin, pogosteje smo zmedeni, pozabljivi, upade pa nam tudi pozornost. Vse te simptome lahko ublažimo z jemanjem prehranskega dopolnila, ki vsebuje izvleček ginka bilobe, saj slednji širi krvne žile, preprečuje zlepljanje krvnih ploščic, prav tako pa pozitivno vpliva tudi na prekrvavljenost možganov ter njihovo oskrbo s kisikom in glukozo.

Ginko naj bi pozitivno vplival na zmožnosti pomnjenja, še posebej na kratkoročni spomin.

Brahmi – pomoč pri učenjubrahmi

Brahmi je ena najbolj raziskanih ajurvedskih zdravilnih rastlin. Izboljšuje umsko in psihično kondicijo ter spomin in koncentracijo. Brahmi povečuje umske aktivnosti in preprečuje slablenje spomina, zmanjšuje napetosti ter povečuje zbranost, ustvarja občutek miru in sproščenosti. Sestavine, ki jih rastlina vsebuje, izboljšujejo prenos impulzov med živčnimi celicami v možganih. Dviguje vrednosti serotonina, za katerega je značilno, da deluje kot hormon sreče. Pomaga in povečuje učinkovitost pri učenju, pomnjenju in koncentraciji. Izboljšuje duševno ostrino in je izjemno učinkovit spodbujevalec možganskih funkcij.

Tudi sodobna medicina pripisuje rastlini brahmi številne zdravilne učinke pri krepitvi spomina.

Ena od raziskav, izvedena v Avstraliji, je pokazala, da pride ob uživanju do bistvenega izboljšanja verbalnih sposobnosti, hitrosti predelovanja informacij in spomina. Danes se pogosto uporabljaja za preprečevanje težav s spominom.

Rožni koren – za rast in razvoj možganskih celicrodiola

Rožni koren ali Rhodiola rosea deluje adaptogeno, zvišuje delovno sposobnost, priporoča se jo za boljšo kognitivno in psihično zmogljivost.

V 70-ih letih prejšnjega stoletja so jo začeli uporabljati:
pri težavah povezanih s centralnim živčnim sistemom, še zlasti za izboljšanje intelektualne sposobnosti, v boju proti stresu, za izboljšanje splošnega počutja, kot pomoč pri učenju in treniranju spomina.

Z njenim uživanjem se poveča kvaliteta delovne aktivnosti in zmanjša utrujenost. Rastlina spodbuja delovanje avtonomnega živčnega sistema in njegovo sposobnost da aktivira presnovo telesnih celic, da lažje premagajo stres pri veliki telesni obremenitvi.

About author

Ana Kurnik

There are 4 comments

 • Sara pravi:

  Bomo probali pred izpiti!

 • PakO pravi:

  To deluje! Preden sem odkril tale zelišča sem jemal Bilobil, ki tudi vsebuje ginkgo. Ampak tale mešanica mi še bolj odgovarja. Predvsem pa sem za rožni koren slišal, da je zelo močno zelišče in res učinkuje.

 • Stane pravi:

  Super! Sem imel težave z spominom in koncentracijo zaradi hudega pretresa možganov pred 15 leti in po 3 tednih uporabe, sem začel opažati izboljšanje na teh področjih. Vsekakor poizkusite, če bo tudi vam pomagal.

 • Marjan pravi:

  Slišal sem že za tovrstne dodatke od prijateljev. Bomo preizkusili!

 • Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Povezane vsebine

  / You may check this items as well

  debelost

  To je lahko razlog zakaj se redite.

  Se za knjigami ali v službi težko zberete in vse...

  Preberi več
  liver

  Poskrbite za zdravje jeter.

  Jetra so naša največja žleza, ki tehta približ...

  Preberi več
  kurkuma v prahu1

  Dokazane koristi Kurkume.

  Se za knjigami ali v službi težko zberete in vse...

  Preberi več

  Avtorji

  Zasnova, oblikovanje in tehnična izvedba:
  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.
  www.eksit.si

  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.

  Pravno obvestilo

  Avtorske pravice na spletnem mestu www.zdravakura.si so v lasti podjetja Eva Maher s.p. in se v nobenem primeru ne smejo prepisovati, kopirati ali kako drugače razmnoževati v komercialne namene.

  Vsebina spletnega mesta www.zdravakura.si je zgolj informativne narave. Eva Maher s.p. pridržuje pravico do nenajavljenih sprememb. Za morebitne napake se opravičujemo. Uporaba spletnega mesta je na lastno odgovornost. Eva Maher s.p. ne odgovarja za morebitno škodo, ki bi nastala pri uporabi spletnega mesta (velja tudi za vsebine izven domene zdravakura.si), prav tako tudi ne nosi nikakršne odgovornosti glede nemotenega delovanja.