Nega telesa Prehrana
Zaščita pred soncem s super živili.
08. junij 2018
6
, ,

Vam problem predstavlja suha in na otip hrapava koža? Je vaša koža zgubana, daje postaran videz, izgublja svojo elastičnost in je občutljiva? Želite spoznati alternativne možnosti, s katerimi boste svoji koži ponudili zaščito in nego, ki si jo zasluži in jo pomladili. Kaj uživati in kaj nanesti na kožo, da bo ta zasijala v polnem žaru, vi pa se boste lahko brezskrbno nastavili soncu.


Na zdravje vaše kože vplivajo tako notranji kot tudi zunanji dejavniki.

Zunanje nevarnosti, ki vplivajo na zdravje naše kože so sonce in sončni žarki, natančneje UVB žarki, ki povzročajo opekline in poškodbe kože in v kožo pronicajo do njenih zarodnih plasti. Zunanji dejavniki, ki tudi vplivajo na zdravje kože so mraz, prekomeren stik kože z vodo, močan veter. Notranji dejavniki pa so oksidacija celic in prosti radikali, ki neprestano nastajajo v telesu in lahko povzročajo bolezenske spremembe v celicah in tkivu, ter dajejo koži postaran in zguban videz. Da bi lahko nevtralizirali vpliv prostih radikalov, je potrebno uživati hrano, ki je obogatena z antioksidanti, ti so lovilci prostih radilkalov.

Spirulinaspirulina

Ko govorimo o hranilih, ki nam lahko ponudijo zaščito, ne moremo mimo spiruline. Z uživanjem spiruline stimuliramo in negujemo kožo od znotraj navzven. Ta edinstvena plavo zelena alga, je bogat vir vitamina A, vitamina B, vitamina B-12, in vitamina E, beta karotena, mineralov in polisaharidov, ki so pomembni za zdravje naše kože. Z rednim uživanjem spiruline koži povrnemo ton, koža se pomladi in učvrsti, saj spirulina predstavlja bogat vir antioksidantov, ki nastopajo kot lovilci prostih radikalov. Pospešuje tudi spirulina-organic-vegan-raw (Small)obnavljanje celic, kar pomeni da se koža celi hitreje, iz kože izloča toksine in odlično deluje proti aknam ter protivnetno. Vsebuje karetonoid imenovan astaxanthin, ki je najverjetneje najmočnejši preučevan karetonoid, saj je njegova moč kar 550-krat močnejša od vitamina E. Raziskave so pokazale tudi, da karetonoidi zmanjšujejo negativen vpliv UVB žarčenja. Vsebuje aminokislino tirozin, ki opočasnjuje proces staranja celic. Z encimsko oksidacijo tirozina nastaja pigment melanin, ki igra vlogo pri pravilni pigmentaciji in je neposredno povezan z zaščito pred sončnimi opeklinami, ki koži zmanjšujejo elastičnost.

Spirulina predstavlja popoln vir vitamina E in betakarotena. Če primerjamo je količina vitamina E, ki ga najdemo v spirulini, trikrat višja kot pri pšeničnih kalčkih, njegova biološka aktivnost pa je 49% višja v primerjavi s sintetičnim vitaminom E. Vsebnost beta karotena, ki ga najdemo v spirulini, je 25-krat večja kot pri surovem korenju. Naravni beta karoten je v primerjavi s sintetičnimi vitamini popolnoma nestrupen celo v večjih količinah.

hEkstra deviško kokosovo olje

Čas je da agresivne in umetne zaščitne kreme nadomestite z naravnimi. Ekstra deviško kokosovo olje predstavlja izredno nadomestilo za kreme. Kokosovo olje dokazano deluje kot zaščitna sončna krema, ki jo uporabljajo milijoni ljudi po svetu. Ljudje v tropskih deželah kokosovo olje uporabljajo kot edini vir zaščite pred sončnimi opeklinami in posledično proti kožnemu raku. Kokosovo olje deluje tako, da blokira nevarne sončne žarke in ohranja kožo zdravo, obenem pa dopušča ravno dovolj veliko količino žarkov, ki jih koža potrebuje za tvorjenje vitamina D, ki po mnenju strokovnjakov deluje protirakavo. Ima visoko vsebnost kaprinske, kaprilne in lavrinske kisline, je odličen antioksidant, vsebuje potrebne maščobe, ki naredijo kožo mehko. V tradicionalni medicini ga uporabljajo za zdravljenje v različne namene in eden od njih je kseroza, ki se pokaže kot suha in razpokana koža, zdravljenje ekcema, luskavice in v boju proti aknam. Predstavlja odlično vlažilno sredstvo, ki koži nudi potrebno hidracijo in preprečuje, da bi se ta izsušila. S tem, ko boste kreme zamenjali za kokosovo olje, boste zmanjšali tudi vnos toksinov in s tem koži ponudili le najboljše.


Omeniti velja tudi, da uporaba tako ekstra deviškega kokosovega olja kot tudi spiruline nima lepotnega in zdravilnega vpliva le na vašo kožo, temveč uporaba obeh vpliva tudi na zaščito in nego vaših las ter nohtov.


 

clinical-studies

Mnenja strokovnjakov o algi spirulini in kokosovem olju

Astaxanthin, karetonoid, ki ga najdemo v algi spirulini, je hranilo z edinstvenim delovanjem celične membrane, različnimi zdravilnimi učinki in zaviranjem procesa staranja.
Parris M. Kidd, PhD. Cell Biology, University of California, Berkeley, CA, USA.


Nič čudnega, da uporaba kokosovega olja postaja vse bolj popularna, saj ima njegova uporaba zelo širok spekter lepotnih učinkov. Pri izbiri kokosovega olja moramo biti pozorni, da posežemo po ekstra deviškem olju z ekološkim certifikatom, nehidrogeniranem in nerafiniranem olju, brez dodanih barvil in arom.
Audrey Kunin, M.D., American Academy of Dermatology


Efektivnost kokosovega olja se je pokazala skozi znatno izboljšanje hidracije kože in povečanje lipidov v koži. Pri testiranju se je kokosovo olje izkazalo enako učinkovito kot uporaba mineralnih olj, njegova uporaba pa je enako varna.
Verallo-Rowell VM., Department of Dermatology, Makati Medical Center Philippines.


Raziskave so pokazale, da ima nanašanje kokosovega olja na kožo antiseptične učinke.
Agero AL. Department of Dermatology, Makati Medical Center Philippines.

About author

Ana Kurnik

There are 6 comments

 • Hana pravi:

  Kokosovo olje je zakon! Jst ga uporabim tudi pri britju nog….

 • Rob pravi:

  Za kokosovo olje sem vedel. To za spirulino je pa zame nova informacija. Ampak za spirulino vedno povem, da je čudežna zadeva in sploh nisem presenečen.

 • Daška pravi:

  Do zdej smo ga uporabljali za kuho in peko, zdaj ga bomo pa še mazali po telesu.

 • Sonja pravi:

  To je to, ne pa sto različnih krem in nakonc že pozabš katera se nuca za kaj.

 • Gabri pravi:

  Pri meni so tele alge stalnica. Spirulino uživam vsak dan zadnje štiri leta.

 • Nina pravi:

  Jst kokosovo olje za po telesu uporabljam že več let in to ne samo poleti. Mi je bolj všeč kot večino krem, ki sem jih poizkusila.

 • Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Povezane vsebine

  / You may check this items as well

  debelost

  To je lahko razlog zakaj se redite.

  Vam problem predstavlja suha in na otip hrapava ko...

  Preberi več
  liver

  Poskrbite za zdravje jeter.

  Jetra so naša največja žleza, ki tehta približ...

  Preberi več
  kurkuma v prahu1

  Dokazane koristi Kurkume.

  Vam problem predstavlja suha in na otip hrapava ko...

  Preberi več

  Avtorji

  Zasnova, oblikovanje in tehnična izvedba:
  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.
  www.eksit.si

  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.

  Pravno obvestilo

  Avtorske pravice na spletnem mestu www.zdravakura.si so v lasti podjetja Eva Maher s.p. in se v nobenem primeru ne smejo prepisovati, kopirati ali kako drugače razmnoževati v komercialne namene.

  Vsebina spletnega mesta www.zdravakura.si je zgolj informativne narave. Eva Maher s.p. pridržuje pravico do nenajavljenih sprememb. Za morebitne napake se opravičujemo. Uporaba spletnega mesta je na lastno odgovornost. Eva Maher s.p. ne odgovarja za morebitno škodo, ki bi nastala pri uporabi spletnega mesta (velja tudi za vsebine izven domene zdravakura.si), prav tako tudi ne nosi nikakršne odgovornosti glede nemotenega delovanja.