Prehrana Zdravje
6 razlogov zakaj uživati kostanj
22. oktober 2018
2
,

Jesen je čas, ko spet zadiši po kostanju, ki se ponaša z bogato hranilno vrednostjo. Vonj po kostanju nas spominja na bližajoče se hladne dneve, v katerih nam bo še posebej prav prišlo uživanje hranljivih in aktivnih sestavin, ki krepijo naš krvni obtok ter pripravijo in ohrabrijo naš imunski sistem. Kostanj je idealno živilo, ki bo vaš organizem pripravilo na zimske dni.


 

Zagotovo boste presenečeni, koliko različnih zdravilnih učinkov ima uživanje kostanja za vaše telo.

 chestnuts1. ne vsebuje glutena

Kostanj je brezglutensko živilo, zato je ključen pri prehrani bolnikov s celiakijo. To je tudi razlog, zakaj mnoga brezglutenska živila vsebujejo kostanj.

 • Kostanj je primeren tudi za bolnike s celiakijo, saj ne vseuje glutena

 

 2. bogat z antioksidanti – vitamin C

Kostanj se od drugih oreščkov in semen razlikuje tudi v tem, da je dober vir vitamina C.

100 g kostanja ima kar 43 mg vitamina C, kar  pokrije neverjetnih 72 odstotkov dnevnih potreb odraslega človeka po vitaminu C. Vitamin  C sicer igra ključno vlogo pri gradnji zob in kosti, uravnava pa tudi delovanje žil. Hkrati je močan antioksidant, ki ščiti pred staranjem kože.

 • Kostanj ščiti kožo pred prezgodnjim staranjem

 

3. vir pomembnih mineralov

Kostanj je bogat vir mineralov, kot so železo, kalcij, magnezij, mangan, fosfor in cink, zagotavlja pa tudi veliko količino kalija (518 mg / 100 g). Kalij pomaga zniževati srčni utrip in krvni tlak. Železo preprečuje slabokrvnost. Magnezij in fosfor sta pomembna elementa presnove kosti.

 • Kostanj pomaga pri slabokrvnosti

 

4. visoka energetska vrednost in vir koristnih mineralnih snovi

Kostanj ima za razliko od drugih oreškov in semen relativno malo kalorij, je pa hkrati bogat vir mineralov, vitaminov in drugih hranilnih snovi, ki koristijo našemu zdravju.

Vsebuje največ ogljikovih hidratov, predvsem škroba (44%), nekaj je tudi sladkorja in beljakovin ter le 2% maščob. Kostanj ima sicer kar precejšnjo kalorično vrednost, vendar ima izredno bogato mineralno sestavo. Sto gramov pečenega kostanja ima v povprečju kar 245 kalorij, kuhan kostanj pa jih ima precej manj, in sicer 170. Zaradi svoje bogate sestave in prehranske vrednosti je izjemno primeren za otroke, športnike, starejše in za vse, ki so telesno aktivni.

Poleg tega je kostanj tudi bogat z mnogimi pomembnimi B vitamini. 100 g orehov zagotovi 11 odstotkov niacina, 29 odstoktov piridoksina (vitamin B-6), 100 odstoktov tiamina in 12 odstotkov riboflavina. Vitamini iz skupine B so ključni za ohranjanje lepe kože, las in nohtov, hkrati pa pomagajo preprečevati razdražljivost ter izboljšujejo spomin in koncentracijo.

 • Kostanj izboljšuje koncentracijo in spomin

 

 5. znižuje holesterol

Kostanj je tudi dober vir vlaknin, 100 g kostanja zagotovo približno 21 odstotkov dnevnih potreb po vlakninah. Vlaknine znižujejo nivo škodljivega holesterola v krvi in preprečujejo, da bi se prevelike količine holesterola absorbirale v črevesje. Kostanj je tudi bogat vir mono-nenasičenih maščobnih kislin, kot sta oleinska kislina in palmitinska kislina. Študije kažejo, da te kisline pomagajo zniževati slab holesterol in zvišujejo raven dobrega holesterola v krvi. Kostanj tako pomaga pri preprečevanju bolezni koronarne arterije in kapi.

 • Kostanj pomaga preprečevati srčni infarkt

 

 6. vsebuje folate

Kostanj ima, tako kot zeleno listnata zelenjava, veliko folatov. 100 g kostanja zagotovi 15,5 odstotkov dnevnih potreb po folatih. Folna kislina je potrebna za tvorbo rdečih krvnih celic in sintezo DNK. Ustrezna količina uživanja hrane, bogate s folati, pomaga pri preprečevanju okvare nevralne cevi pri plodu. Nosečnicam se zato še posebej priporoča, da jedo kostanj.

 • Kostanj pomaga pri zdravem razvoju ploda

 

About author

Ana Kurnik

There are 2 comments

 • Tanja pravi:

  največji užitek je pa nabiranje in potem zvečer pečenje. pa še veliko imaš od dneva

 • Mari pravi:

  Poučno!

 • Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Povezane vsebine

  / You may check this items as well

  debelost

  To je lahko razlog zakaj se redite.

  Jesen je čas, ko spet zadiši po kostanju, ki se ...

  Preberi več
  liver

  Poskrbite za zdravje jeter.

  Jetra so naša največja žleza, ki tehta približ...

  Preberi več
  kurkuma v prahu1

  Dokazane koristi Kurkume.

  Jesen je čas, ko spet zadiši po kostanju, ki se ...

  Preberi več

  Avtorji

  Zasnova, oblikovanje in tehnična izvedba:
  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.
  www.eksit.si

  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.

  Pravno obvestilo

  Avtorske pravice na spletnem mestu www.zdravakura.si so v lasti podjetja Eva Maher s.p. in se v nobenem primeru ne smejo prepisovati, kopirati ali kako drugače razmnoževati v komercialne namene.

  Vsebina spletnega mesta www.zdravakura.si je zgolj informativne narave. Eva Maher s.p. pridržuje pravico do nenajavljenih sprememb. Za morebitne napake se opravičujemo. Uporaba spletnega mesta je na lastno odgovornost. Eva Maher s.p. ne odgovarja za morebitno škodo, ki bi nastala pri uporabi spletnega mesta (velja tudi za vsebine izven domene zdravakura.si), prav tako tudi ne nosi nikakršne odgovornosti glede nemotenega delovanja.