Prehrana Zdravje
Zakaj ni dobro jesti zvečer?
17. februar 2018
2
, ,

Danes bom pisala o eni največjih napak, ki jih delamo – jemo zvečer. Vedeti moramo, da hranjene zvečer na nas deluje na popolnoma drugačen način, kot če bi isto hrano jedli čez dan. Vsak organ v našem telesu ima svoj ritem delovanja, ki mu moramo prilagoditi naše prehranjevalne navade. Zato je poleg tega kaj jemo in kakšno hrano kombiniramo med sabo zelo pomembno. Upoštevati moramo tudi letne čase: pozimi jemo hrano, ki nas greje, poleti hrano, ki nas ohladi in osveži. Zelo pomembni so tudi deli dneva, saj je naš dan razdeljen na 24 urni cikel.


 Kaj se dogaja z našim telesom med hranjenjem?

 • Zjutraj je zelo pomemben zajtrk, ker je to faza želodca in vranice. Ko vnesemo hrano vranica ponese sladkor po telesu in nas napolni z energijo.
 • Pomembno je jesti tudi dopoldanski lahek prigrizek.
 • Temu sledi kosilo med katerim je priporočljivo, da se ne razburjamo in pridemo do faze delovanja tankega črevesja-hrana od kosila se začne pomikati v tanko črevo, sprošča se energija, ki je zelo odvisna od usklajenosti obroka, ki smo ga imeli za kosilo. Če za kosilo jemo hrano, katera se med sabo ujema imamo po kosilu veliko energije, če pa ne smo utrujeni in bi šli najraje v posteljo. Po kosilu je dobro, da ne jemo ker nam deluje mehur, ki strupe in toksine izloča skozi mehur, pomembno pa je pitje vode. Po 17uri, takrat nam delujejo ledvice, ki regulirajo delovanje naših hormonov in če imamo hormonska neravnovesja ali kakšne druge hormonske težave, je zelo pomembno, da v tem času nič ne jemo, saj tako še bolj onemogočimo delovanje naših hormonov.

Večer je čas obnove telesa.

Zvečer nam delujejo obtočila in srce – spreminja se sestava in gostota krvi, zato ne bi smeli jesti, saj onemogočimo, da pride dovolj vode do srca, ki ga ščiti. Kri postane bolj gosta, kar je nevarnost za infarkt ali povišan pritisk. Po 21uri deluje energetika metabolizma, to je čas, ko se obnavljajo vse naše celice. Če v tem času s hranjenjem prekinemo ta proces, oslabimo delovanje imunskega sistema, celice lahko degenerirajo in mutirajo, kar vodi v različne bolezeni. Med 23-03 delujejo žolc in jetra, skupaj zbereta strupe in toksine ter jih pripravita, da se zjutraj izločijo iz telesa. Če se v tem času zbujamo, vemo da imamo težave z jetri in žolcem, tako je dobro prilagoditi temu prehrano.Nato sledi delovanje pljuč, to je čas, ko se telo čisti. Če vas v tem času napade kašelj veste, da imate težave s pljuči in jih je potrebno obnoviti in okrepiti ter jim odvzeti hrano, katera jih slabi.Po peti uri zjutraj deluje debelo črevo, ko se toksini preko blata izločajo iz nas.

5 morfoloških tipov ljudi:

Seveda ni tako enostavno. Da bi vedeli katera hrana je primerna za nas, moramo najprej vedeti, kateri tip človeka smo.

Tradicionalna kitajska medicina nas razdeli na pet morfoloških tipov ljudi:

 • jetrni,
 • ledvični,
 • pljučni,
 • srčni ter
 • tip trebušne slinavke in vranice.

Prav tako vsakega izmed teh tipov povezujemo z določenim okusom: grenko, pikantno, slano, kislo, sladko ter z enim od čustev: veselje, žalost, jeza, stra, razmišljanje.

Vsak okus v telesu sproži krepitev energije določenega organa:

 • kisel okus krepi jetra,
 • slan okus krepi ledvica,
 • pikanten okus krepi pljuča,
 • grenak okus krepi srce in
 • sladek okus krepi vranico.

Torej ne samo ura prehranjevanja, tudi preveč ali premalo hrane določenega okusa vpliva na neravnovesje in potenciranje katerega od čustev. Da zares ugotovimo, kateri organ je najšibkejši ter kako mu pomagati, moramo na začetku vedeti vse to, istočasno pregledamo oči, jezik, utrip,sestavo in zgradbo mišic, kosti, stopala… Zelo zapleteno in veliko znanja ter starodavnih tehnik. S poznavanjem zakonitosti tradicionalne kitajske medicine se naučimo prilagajati naše prehranjevalne navade, kar postane tudi naše osnovno zdravilo. Hrana je lahko naše zdravilo, če jo pravilno uporabimo. Lahko pa je ista hrana za nas strup, če jo uživamo nepravilno. Torej prvi korak, ki ga lahko vsi storimo je, da se probamo držati da ne jemo zvečer, saj je to pomemben čas za naše telo, ki ga potrebujemo za čiščenje in zdravljenje našega telesa.

About author

Ana Kurnik

There are 2 comments

 • Goran pravi:

  Zelo zelo lepa stran. Pohvale avtorju.

 • Nuša pravi:

  zanimivo.

 • Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Povezane vsebine

  / You may check this items as well

  debelost

  To je lahko razlog zakaj se redite.

  Danes bom pisala o eni največjih napak, ki jih de...

  Preberi več
  liver

  Poskrbite za zdravje jeter.

  Jetra so naša največja žleza, ki tehta približ...

  Preberi več
  kurkuma v prahu1

  Dokazane koristi Kurkume.

  Danes bom pisala o eni največjih napak, ki jih de...

  Preberi več

  Avtorji

  Zasnova, oblikovanje in tehnična izvedba:
  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.
  www.eksit.si

  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.

  Pravno obvestilo

  Avtorske pravice na spletnem mestu www.zdravakura.si so v lasti podjetja Eva Maher s.p. in se v nobenem primeru ne smejo prepisovati, kopirati ali kako drugače razmnoževati v komercialne namene.

  Vsebina spletnega mesta www.zdravakura.si je zgolj informativne narave. Eva Maher s.p. pridržuje pravico do nenajavljenih sprememb. Za morebitne napake se opravičujemo. Uporaba spletnega mesta je na lastno odgovornost. Eva Maher s.p. ne odgovarja za morebitno škodo, ki bi nastala pri uporabi spletnega mesta (velja tudi za vsebine izven domene zdravakura.si), prav tako tudi ne nosi nikakršne odgovornosti glede nemotenega delovanja.