Šport Zdravje
Zakaj je tek prava izbira vadbe?
02. marec 2018
2
, ,
razlogi za tek

Verjetno ste že slišali, da je tek kot zdravilo. To ni samo pregovor ampak resnica saj veliko znanstvenih raziskav kaže, da je redna telesna aktivnost (30 minut, petkrat tedensko) izredno koristna za zdravje človeškega organizma in s tem povezanega počutja.


Tek lahko pomaga pri preprečevanju debelosti, sladkorne bolezni, bolezni srca, zvišanega krvnega tlaka, nekaterih vrst raka in številnih drugih bolezni. Močno lahko izboljša kakovost vašega čustvenega in duševnega življenja, pa si poglejmo kako!

Tek ni le odlično zdravilo za  našo dušo, ampak za naše celotno telo in boljše počutje!

 

TEK NAS NAREDI SREČNE

Če ste redno telesno aktivni ali pogosto tečete ste to po vsej verjetnosti že odkrili. Ni važno kako se počutite v danem trenutku, po teku bo vaše počutje še boljše. Med tekom se poleg endorfina sprošča tudi serotonin - hormon sreče, ki vpliva na psihično počutje. Redna vadba pomeni redno sproščanje hormonov, ki na dolgi rok popravlja počutje, poleg tega pa je tek lahko družabna športna aktivnost, saj lahko tečemo v dvoje ali v skupini, dviguje nam samozavest in krepi vztrajnost, kar skupaj deluje spodbudno pri premagovanju depresije.

TEK ZNIŽUJE TELESNO TEŽO

Tek je odličen način za izgubo telesne teže. Telo pri telesni aktivnosti, kot vir energije uporablja predvsem oglikove hidrate in maščobe. Razmerje kurjenja oglijkovih hidratov in maščob pa je odvisno od intenzivnosti teka. Za visoko intenzivnost in intervalni trening bo telo prej kot maščobe kurilo ogljikove hidrate,ker so hitrejši vir energije. Pri dolgem in počasnem teku pa vaše telo kot vir energije začne kuriti maščobo. Če želite izgubiti nekaj odvečne telesne teže boste morali pri teku predvsem pokuriti več kalorij kot ste jih zaužili. Pomembno je, da intenzivnost teka spreminjate, da se telo ne navadi na rutino in začne kuriti manj kakor bi lahko.

TEK KREPI KOSTI IN SKLEPE

Že dolgo je znano, da tek ohranja in povečuje kostno maso. Študije pa so pokazale da je tek odlična vadba tudi za kolena. Osteoartritis (najpogostejša vrsta artritisa), nastane zaradi poškodbe hrustanca in tkiva pod njem. Največji dejavnik za nastanek te bolezni razen starosti je prekomerna telesna teža. Pri tekačih je veliko bolj verjetno, da bodo imeli zmerno telesno težo. Gre pa tudi za to, da tek krepi vezi okoli vaših sklepov ter tudi tako pomaga pri preprečevanju osteoporoze.

TEK OHRANJA ODLIČNO TELESNO FORMO

Tek nas ohranja mladostne, zdrave in izboljšuje fizično ter telesno vzdržljivost. Dokazano je tudi, da redna telesna aktivnost odlično vpliva na možganske celice in izboljšuje spomin.

TEK ZMANJŠUJE TVEGANJE ZA NASTANEK RAKA IN ŠTEVILNIH BOLEZNI

Ni rečeno, da tek prepreči raka in ostale hude bolezni, vendar je veliko možnosti, da jih pomaga preprečiti. Dokazano je, da redna telesna aktivnost pomaga zmanjševati tveganje za nekatere vrste raka.

TEK PODALJŠUJE ŽIVLJENSKO DOBO

Pomembno je, da je telesna aktivnost redna. Tudi če traja le 30 minut, a jo izvajate skoraj vsak dan boste živeli dlje.

About author

Rok Kržič

There are 2 comments

 • Miha pravi:

  Super članek. Predlagam še več njih na temo športa.

 • Rok pravi:

  tek je najboljše zdravilo! zagotovo!

 • Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Povezane vsebine

  / You may check this items as well

  liver

  Poskrbite za zdravje jeter.

  Jetra so naša največja žleza, ki tehta približ...

  Preberi več
  kurkuma v prahu1

  Dokazane koristi Kurkume.

  Verjetno ste že slišali, da je tek kot zdravilo....

  Preberi več
  jointpain

  Naravno nad bolečine v sklepih.

  Verjetno ste že slišali, da je tek kot zdravilo....

  Preberi več

  Avtorji

  Zasnova, oblikovanje in tehnična izvedba:
  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.
  www.eksit.si

  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.

  Pravno obvestilo

  Avtorske pravice na spletnem mestu www.zdravakura.si so v lasti podjetja Eva Maher s.p. in se v nobenem primeru ne smejo prepisovati, kopirati ali kako drugače razmnoževati v komercialne namene.

  Vsebina spletnega mesta www.zdravakura.si je zgolj informativne narave. Eva Maher s.p. pridržuje pravico do nenajavljenih sprememb. Za morebitne napake se opravičujemo. Uporaba spletnega mesta je na lastno odgovornost. Eva Maher s.p. ne odgovarja za morebitno škodo, ki bi nastala pri uporabi spletnega mesta (velja tudi za vsebine izven domene zdravakura.si), prav tako tudi ne nosi nikakršne odgovornosti glede nemotenega delovanja.