Prehrana Zdravje
Vse o aloe veri.
02. september 2017
1
, ,

Aloe vera je zdravilna rastlina iz družine zlatokorenovk (Asphodelaceae). Izvira izAfrike, sorodne vrste pa najdemo tudi v Sredozemlju in Indiji. Aloe vera je rozetasta brezstebelna rastlina,ima približno 20 mesnatih, debelih listov,dolgih 40-50 cm, ki imajo na robu in naspodnji strani bodice. Socvetje je visoko 60-90 cm, z belimi listi cvetnega venca inrumeno rdečimi cvetovi. Zaužita se uporablja kot močno odvajalo, v majhnih količinah lahko okrepi menstruacijo, za kožo pa se sveže iztisnjen sok uporablja pri opeklinah, sončnih opeklinah, pikih žuželk in podobnem. Spada med zdravilne rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila, če se uporabljajo deli rastlin v določeni stopnji rasti.

Med nosečnostjo notranja uporaba aloje ni priporočljiva, saj spodbuja krčenje maternice.

Aloe vera pozdravi in odpravi…

aloa popravi in odpravi

Najpomembnejše zdravilne učinkovine v aloe veri so derivati antracena in alkilni kromoni. Derivati antracena povzročajo nabiranje vode v črevesju, povečajo pritisk in spodbujajo delovanje črevesja. Znanstvena posvetovalna komisija za zdravljenje z rastlinami ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy) jo priporoča pri zaprtju, vendar lahko preparate aloje uporabljamo le prehodno (največ dva tedna). Aloe vera je kaktusu podobna rastlina, ki lahko pozdravi in odpravi marsikaj. Pomaga vlažiti suho in poškodovano kožo, odpravljati akne in ekceme, celiti opekline in rane. Pitje alojinega soka pa lahko celo blaži želodčne in črevesne težave. Pripravki iz aloe vere lahko pozdravijo, odpravijo in ublažijo marsikaj. Snovi v aloe veri delujejo protivnetno in protibolečinsko, rastlina pa je znana tudi po tem, da hladi in vlaži. Med zdravilne učinke tako sodijo:

 • že omenjena krepitev imunskega sistema;
 • odpravljanje želodčnih in črevesnih težav;
 • pomoč pri zdravljenju vnetih dlesni;
 • zdravljenje ran;
 • blažitev opeklin;
 • pomoč pri odpravljanju aken, ekcemov, pigmentnih peg;
 • vlaženje suhe in poškodovane kože;
 • spodbujanje tvorbe kolagena v koži in posledično upočasnjevanje staranja kože.

aloe veraAloe vera gel

Alojin gel so začeli temeljito raziskovati šele v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Pozneje so se raziskave razširile iz zdravljenja opeklin še na zdravljenje drugih obolenj, kot so rana naželodcu, vnetje dlesni, akne in preležanine. Pri celjenju ran alojin gel rane ne zapre nepredušno, tako da omogoča dostop zraku. Poleg vlažilnega učinka alojin gel tudi ščiti rano pred zunanjimi dražljaji ter zavira rast bakterij.

Alojin gel vpliva tudi na krepitev imunskega sistema. Vsebuje kar od 96 do 99 odstotkov vode. Od drugih sestavin je največ sluzi. Sledijo salicilna kislina, ki deluje analgetično, protivnetno in keratolitično (mehča povrhnjico kože), vitamini A, E, C in D, nekaj prostih sladkorjev, proste aminokislin, proteini,maščobe in rastlinski steroli, precej je kalcija, natrija in kalija ter mangana, železa, selena,cinka in magnezija. Aloja vsebuje tudi pomembne encime, med njimi bradikininazo, kirazgrajuje bradikinin, tkivni hormon, ki povzroči nastanek vnetij, in tirozinaza, ki razgrajujetirozin, iz katerega v koži nastaja kožni pigment melanin.

 • Vitamini: gel aloje vsebuje vitamine A (beta karoten), C, E in B (tiamin), B3 (niacin), B2(riboflavin), holin, folna kislina in sledi vitamina B12. Vitamini delujejo kot antioksidanti(škodljive proste radikale pretvorijo v neškodljive nevtralne spojine).
 • Encimi: gel vsebuje veliko različnih biokemijskih katalizatorjev (amilaza in lipaza), kirazgrajujejo sladkorje in maščobe. Vsebuje tudi encim bradikininaza, ki deluje blažilno inprotivnetno. Encim tirozinaza preprečuje nastanek rjavih, hiperpigmentiranih pik na kožiobraza in rok pri starejših ljudeh.
 • Sladkorji: se nahajajo v sluzi kot mukopolisaharidi. Najbolj znan med mukopolisaharidi jeacemanan, ki krepi imunski sistem tako, da spodbuja nastajanje makrofagov (bele krvnecelice, ki uničujejo bakterije in celice raka). Nekateri polisaharidi pa se povežejo z receptorji,ki tvorijo črevesno oblogo ter s tem preprečijo sindrom luknjičastega črevesja.
 • Minerali: aloja vsebuje mineralne snovi, v katerih je vezan kalcij, kalij in natrij. Poleg tega pase v aloji nahaja še krom, cink, baker, selen, magnezij in mangan. Vsi ti elementi sopomembni za delovanje metabolnih procesov v telesu.
 • Saponini: približno 3 % teh spojin tvori alojin gel, ki delujejo razkuževalno (antiseptično).
 • Antrakinoni: to so fenolne spojine, ki se nahajajo v soku oz. smoli aloje. Sok aloje vsebuje12 različnih vrst antrakinonov. Najbolj znan med njimi je aloin, ki skupaj z drugimi antrakinonideluje odvajalno.
 • Steroli: aloja vsebuje štiri različne steroide, ki so holesterol, kampesterol, sitosterol in lupeol.Skupaj delujejo protivnetno, lupeol pa deluje tudi razkuževalno (antiseptično) inprotibolečinsko.
 • Salicilna kislina: je spojina, ki jo najdemo tudi v aspirinu. Deluje protivnetno, protibakterijskoin keratolitično (mehča povrhnjico kože).
 • Rastlinski hormoni: aloja vsebuje avksin in giberelin hormone, ki delujejo protivnetno inpomagajo pri zdravljenju ran.
 • Amino kisline: gel aloje vsebuje kar dvajset od dvaindvajsetih amino kislin, ki jih človeškiorganizem nujno potrebuje. Vsebuje tudi sedem od osmih esencialnih (snovi, ki jih lahkopridobimo le s hrano in so nujno potrebne za organizem) aminokislin.

About author

Ana Kurnik

There is 1 comment

 • Mici pravi:

  aloe vera je res ena super rastlinca

 • Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Povezane vsebine

  / You may check this items as well

  debelost

  To je lahko razlog zakaj se redite.

  Aloe vera je zdravilna rastlina iz družine zlatok...

  Preberi več
  liver

  Poskrbite za zdravje jeter.

  Jetra so naša največja žleza, ki tehta približ...

  Preberi več
  kurkuma v prahu1

  Dokazane koristi Kurkume.

  Aloe vera je zdravilna rastlina iz družine zlatok...

  Preberi več

  Avtorji

  Zasnova, oblikovanje in tehnična izvedba:
  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.
  www.eksit.si

  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.

  Pravno obvestilo

  Avtorske pravice na spletnem mestu www.zdravakura.si so v lasti podjetja Eva Maher s.p. in se v nobenem primeru ne smejo prepisovati, kopirati ali kako drugače razmnoževati v komercialne namene.

  Vsebina spletnega mesta www.zdravakura.si je zgolj informativne narave. Eva Maher s.p. pridržuje pravico do nenajavljenih sprememb. Za morebitne napake se opravičujemo. Uporaba spletnega mesta je na lastno odgovornost. Eva Maher s.p. ne odgovarja za morebitno škodo, ki bi nastala pri uporabi spletnega mesta (velja tudi za vsebine izven domene zdravakura.si), prav tako tudi ne nosi nikakršne odgovornosti glede nemotenega delovanja.