Nega telesa Zdravje
Kako olajšati simptome menopavze?
20. avgust 2017
10
, ,

Življenje žensk se je v zadnjih desetletjih v primerjavi s prejšnjimi časi vidno izboljšalo in s tem hkrati podaljšalo. Medtem, ko je bila v srednjem veku pričakovana življenska doba ženske v povprečju manj kot 40 let, se danes približuje 90 letom. Tudi reproduktivno življensko obdobje ženske se je ustrezno podaljšalo: prvo mesečno krvavitev deklice danes pogosto dobijo že pri dvanajstih letih, v meno (klimakterij) pa ženske danes praviloma vstopijo občutno pozneje kot njihove mame.


Kljub temu je mena za večino žensk težavno obdobje. S hormonskim preobratom pogosto sovpada osamosvojitev otrok. Zlasti ženske, ki ne hodijo v službo, pri tem lahko zapadejo v krizo iskanja smisla življenja. Hormonska nihanja to težavo samo še zaostrijo. Okoli 70 odstotkov žensk v tem obdobju življenja trpi še zaradi vročinskih valov in drugih težav.

Medicina v klimankteriju loči tri obdobja:

 1. Med prvim mesečne krvavitve postanejo neredne, pogosto trajajo tudi precej dlje kot prej in so močnejše. Poleg tega ženske opažajo še vročinske valove in nenavadno duševno labilnost.
 2. Drugo obdobje zaznamuje predvsem izostanek menstruacije - menopavza. V tem obdobju se lahko vročinski valovi še stopnjujejo; spremljajo jih še občasno močno znojenje in duševne težave, kot sta nihanje razpoloženja in motnje spanja. Poleg tega ženske slabše prenašajo stres, kar še posebej hudo obremeni zaposlene ženske. Prav v tem obdobju je prehrana zelo pomembna. Na primer alkohol in kava pri večini žensk povečata pogostost navalov vročine.
 3. V tretjem obdobju, tako imenovani postmenopavzi, telesne težave pogosto izzvenijo, medtem ko se duševne lahko celo še povečajo.

Odlično zelišče za preprečevanje simptomov menopavze je Dong Quai ali Angelica Sinensis, ki velja za enega ženskih najmočnejših tonikov. Razkrivam, kako vam to zelišče lahko olajšalo prehod čez menopavzo.

Ravnovesje estrogenov

Kot psihoestrogeno zelišče, lahko dong quai pomaga uravnati ravni estrogenov. Ženske v menopavzi, še posebej tiste v zgodnjih fazah, se pogosto soočajo s hitrim nihanjem estrogena. To neravnovesje je povod za simptome, kot so vročinski valovi, nihanje razpoloženja, nespečnost in suhost nožnice. Dong Quai je glavni »ginekološki regulator«. Če so ravni estrogena previsoke jih lahko zmanjša, če pa so prenizke, pa jih lahko zviša.

Lajšanje stresa

Ženske, ki gredo skozi menopavzo se pogosto čutijo preobremenjene s stresom. To je rezultat bioloških dejavnikov in psiholoških dejavnikov, kot so hormonsko neravnovesje ter strah pred staranje in žalost pred izgubo plodnosti. Vse to lahko privede do nespečnosti, razdražljivosti in depresije. Dong quai je naravno pomirjevalo, ki je učinkovito pri zdravljenju teh simptomov.

Boljši pretok krviBoljši pretok krvi

Pretok krvi se v menopavzi upočasni kar lahko povzroči glavobole, slabo prekrvavitev, utrujenost in težave pri presnovi hrane. Dong quai spodbuja zdravo cirkulacijo krvi in ublaži te simptome. Poleg tega zelišče vsebuje tudi veliko železa in se lahko uporablja za zdravljenje anemije in učinkovito obnovi raven energije.

Bolečine v menopavziLajšanje bolečine

Menopavzo spremlajo tudi simptomi kot so bolečine v sklepih, napetost mišic in druge bolečine. Dong quai pomaga tudi pri razbremenitvi bolečin.

Mnogim ženskam je to zelišče pomagalo prebroditi menopavzo in olajšalo njene simptome. V kombinaciji z zdravo prehrano in redno vadbo, lahko Dong Quai olajša omenjene težave. A ni razloga, da bi se ženske v svojem življenju teh let bale. Klimakterij je tudi priložnost za vzpostavitev novega življenskega ritma z več svobode in možnostmi samostojnega odločanja, uživanja in veselja do življenja.

About author

Ana Kurnik

There are 10 comments

 • Eva pravi:

  Angelika je res eden izmed najboljših naravnih načinov za lajšanje simptomov menopavze. Zdravniki dostikrat predpišejo razne tablete, ki so sama kemija. To zelišče pa nam je dala mati narava. Res deluje, govorim iz izkušnje moje mame. Pa en lep pozdrav vsem ženskam :)

 • Javica pravi:

  kje se to dobi?

 • slavi pravi:

  Jaz uživam to že dobro polovico leta in moje počutje se je izboljšalo. Priporočam vsem ženskam v obdobju menopavze.

 • Tanja pravi:

  Slišala sem, da dong quai pomaga tudi pri ureditvi menstrulnega cikla. Menstruacije nimam že od septembra pa me zanima, če bi si s tem lahko pomagala? Že v naprej hvala za odgovor.

 • Majcy__ pravi:

  Ja, angelika je zelo priporočljiva za ženske z estrogenskim presežkom!

 • Mari pravi:

  Jaz sem trenutno v obdobju menopavze in me zanima, če vzamem dong quai ali bom imela vrtoglavico. So kakšni stranski učinki?

  • Ana Kurnik pravi:

   Pozdravljena Mari,

   Dong Quai je povsem varen za uporabo, če ga uživate kot je priporočeno. Je pa možnost, da je koža po jemnju bolj občutljiva na sončne žarke, zato se ne izpostavljajte soncu. Odsvetujem pa uporabo ženskam z rakom na dojkah, jajčnikih ali maternici, nosečnicam ali doječim materam in ob rednem uživanju acetilsalicilne kisline (aspirin) in drugih zravil za redčenje krvi.

   Pozdrav.

 • Duša pravi:

  Zdravo!

  Hvala za zanimive članke. Zanima me, kakšno je doziranje za angeliko v prahu?

  Lp.

  Duša

 • Marta pravi:

  Joj tako me obliva vročica, da tudi zaspim težko. Upam, da mi bo to pomagalo.

 • Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Povezane vsebine

  / You may check this items as well

  debelost

  To je lahko razlog zakaj se redite.

  Življenje žensk se je v zadnjih desetletjih v pr...

  Preberi več
  liver

  Poskrbite za zdravje jeter.

  Jetra so naša največja žleza, ki tehta približ...

  Preberi več
  kurkuma v prahu1

  Dokazane koristi Kurkume.

  Življenje žensk se je v zadnjih desetletjih v pr...

  Preberi več

  Avtorji

  Zasnova, oblikovanje in tehnična izvedba:
  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.
  www.eksit.si

  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.

  Pravno obvestilo

  Avtorske pravice na spletnem mestu www.zdravakura.si so v lasti podjetja Eva Maher s.p. in se v nobenem primeru ne smejo prepisovati, kopirati ali kako drugače razmnoževati v komercialne namene.

  Vsebina spletnega mesta www.zdravakura.si je zgolj informativne narave. Eva Maher s.p. pridržuje pravico do nenajavljenih sprememb. Za morebitne napake se opravičujemo. Uporaba spletnega mesta je na lastno odgovornost. Eva Maher s.p. ne odgovarja za morebitno škodo, ki bi nastala pri uporabi spletnega mesta (velja tudi za vsebine izven domene zdravakura.si), prav tako tudi ne nosi nikakršne odgovornosti glede nemotenega delovanja.