Nerazvrščeno Zdravje
Otroci s hišnimi ljubljenčki imajo manj stresa.
09. avgust 2019
0
, ,
žival in otrok

Glede na raziskave, ki so jih objavili centri za nadzor in preprečevanje bolezni lahko domača hišna žival kot je pes zaščiti vašega otroka pred anksioznostjo. Ker so nekatere telesne in duševne bolezni povezane tudi z otroštvom je potreben zgodnji pristop.


 

Otroci s psi ssprehod peso bolj aktivni!

V raziskavi, ki je bila opravljena v Avstraliji in Veliki Britaniji, je lastništvo psa povezano s povečano telesno dejavnostjo med otrokovimi 5-12 leti starosti. Ugotovljeno je bilo, da je indeks telesne mase (ITM) bolj zdrav zaradi hoje in aktivne igre s hišnim ljubljenčkom.

Poleg umirjenosti otroka zraven hišnega ljubljenčka, imajo še posebej psi sposobnost zmanjšati stres. Druženje s psom ima lahko izrazit terapevtski učinek na celotno družino. Že samo božanje psa lahko da človeku občutek varnosti in ugodje dotika z drugim bitjem. Hišni ljubljenčki so odlični poslušalci, ne odgovarjajo in ne kregajo se s tabo.

Kako lahko živali pomagajo pri duševnem zdravju?

Hišni ljubljenčki lahko spodbudijo pogovor ter tako zmanjšujejo socialno anksioznost. Psi ponavadi sledijo človeškim komunikacijam, kar lahko pomaga tudi pri čustvenem razvoju otroka. Domača žival namreč povečuje navezanost pri otrocih, s čimer izboljša duševno zdravje in zmanjšuje razvoj motenj. To lahko pomaga prepečiti tudi mentalne, čustvene in vedenjske motnje v odrasli dobi.

Poleg večje odgovornosti pa skrb za hišnega ljubljenčka otroku prinaša tudi več samozavesti. Kadar so pri skrbi za domačo žival uspešni, se dobro počutijo in imajo boljše mnenje o sebi, kar vsekakor pozitivno vpliva tudi na druga življenjska področja.

 

trening pes

Hitra dejstva o hišnih ljubljenčkih:

  • Dajejo nam občutek topline in skrbnosti
  • Ljubijo nas takšne, kot smo
  • Zmanjšujejo občutek tesnobe

 

Raziskava je pokazala:

Raziskava je trajala 18 mesecev, vanjo pa je bilo vključenih 643 otrok med 4. in 10. letom starosti. Raziskovalci so od staršev pridobili podatke o indeksu telesne teže (ITT), fizični aktivnosti, času ki ga preživijo pred računalnikom in duševnem zdravju. Med otroki s psom in otroki brez psov ni bilo opaziti nobene razlike v ITT, fizični aktivnosti ali času ki ga preživijo pred računalnikom, opazne pa so bile bistvene razlike pri duševnem zdravju.

Izmed otrok, ki imajo doma psa, jih je 12% kazalo znake stresa in anksioznosti, medtem ko je bil pri otrocih brez psov delež tistih, ki kažejo znake stresa in anksioznosti bistveno večji, kar 21%.

V raziskavi je tudi navedeno, da lahko do boljšega počutja pomaga hormon oksitocin: »Interakcija med človekom in psom lahko vodi do povečanja nivojev oksitocina tako pri človeku kot pri psu. Interakcija s psom prav tako zniža nivoje kortizola, verjetno zaradi sproščanja oksitocina, kar zmanjša psihološki odziv na stres«.

Psi pa pri otrocih ne pomagajo samo do boljšega duševnega zdravja, temveč tudi zmanjšajo verjetnost za pojav astme.

 

About author

Ana Kurnik

There are 0 comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Povezane vsebine

/ You may check this items as well

liver

Poskrbite za zdravje jeter.

Jetra so naša največja žleza, ki tehta približ...

Preberi več
kurkuma v prahu1

Dokazane koristi Kurkume.

Glede na raziskave, ki so jih objavili centri za n...

Preberi več
jointpain

Naravno nad bolečine v sklepih.

Glede na raziskave, ki so jih objavili centri za n...

Preberi več

Avtorji

Zasnova, oblikovanje in tehnična izvedba:
Eksit oglaševalska agencija d.o.o.
www.eksit.si

Eksit oglaševalska agencija d.o.o.

Pravno obvestilo

Avtorske pravice na spletnem mestu www.zdravakura.si so v lasti podjetja Eva Maher s.p. in se v nobenem primeru ne smejo prepisovati, kopirati ali kako drugače razmnoževati v komercialne namene.

Vsebina spletnega mesta www.zdravakura.si je zgolj informativne narave. Eva Maher s.p. pridržuje pravico do nenajavljenih sprememb. Za morebitne napake se opravičujemo. Uporaba spletnega mesta je na lastno odgovornost. Eva Maher s.p. ne odgovarja za morebitno škodo, ki bi nastala pri uporabi spletnega mesta (velja tudi za vsebine izven domene zdravakura.si), prav tako tudi ne nosi nikakršne odgovornosti glede nemotenega delovanja.