Prehrana Zdravje
Odpravite težave z zaprtostjo.
06. oktober 2019
5
, , ,

Imate težave z zaprtjem in ste ves čas napihnjeni? Pridobivate odvečne kilograme, čeprav pazite na prehrano? Zaprtje prizadane zelo veliko ljudi, vendar se ga ne obravnava kot resen problem, kar pa je zmotno razmišljanje, saj neredna prebava lahko vpliva na druge zdravstvene zaplete.


 

Kaj povzroča zaprtje?

Sedeč in neaktiven način življenja: Sodoben človek veliko časa preživi za računalnikom, sede. Zaradi pomanjkanja gibanja se metabolizem upočasni, kar pa privede do redkejšega odvajanja blata.

Nizek vnos tekočine: Zelo pomembno je, da spijemo 2L tekočine dnevno. Tekočina blato zrahlja in prispeva k večjemu volumnu, kar zelo olajša redno odvajanje.

Uživanje predelane hrane: Zelo pomembno je, da hrana, ki jo zaužijemo ni predelana, saj tako vsebuje največ vitaminov, mineralov in ostalih hranil, ki jih naše telo potrebuje. Za aktivno prebavo je zelo pomemben zadosten vnost vlaknin!

Uporaba določenih zdravil: Uporaba odvajal ob redni uporabi lahko povzroča zaprtje, saj je za delovanje potreben vedno večji učinek. Ljudem, ki uživajo odvajala, se priporoča postopno zmanjševanje.

 

prebavaIndijski trpotec ali psilium husk

Indijski trpotec je izvrsten vir vlaknin, ter se kot tak uporablja kot naravna podpora prebavnemu traktu.

Vlaknine v indijskem trpotcu so vodotopne in zato v stiku z vodo nabreknejo. Ko vlaknina nabrekne, se ji znatno poveča volumen, kar pa vpliva na črevesno peristaltiko in vzpodbuja izločanje blata. Poleg tega večji volumen v prebavnem traktu zmanjšuje občutek lakote, kar lahko pripomore tudi k zmanjšanju telesne teže.

Indijski trpotec se pogosto opisuje kot “čistilec črevesja”, poleg tega pa, kot stranski učinek, naravno sredstvo za izgubo odvečne telesne teže.


Po zaužitju indijski trpotec v prebavilih nabrekne in v črevesju formira maso, ki med potovanjem po prebavnem traktu veže nase snovi, ki se zadržujejo v črevsju, ter ga s tem “čisti”. Če ga zaužijemo pred obrokom, nam da občutek sitosti, kar pa preprečuje prenajedanje.

Čeprav črevesna peristaltika trenutno ni med najbolj zanimivimi temami kar se tiče splošnega zdravja in dobrega počutja, je le-ta ključna za izogib težavam kot je zaprtje (in posledično hemeroidi), ter posledično zelo vpliva na počutje.

Dodajanje indijskega trpotca k vsakodnevni prehrani lahko pripomore k ohranjanju zdravega črevesja. Ne samo da pomaga pri driski, ampak je dokazano, da lajša tudi kronična obolenja, kot je sindrom razdražljivega črevesa.

psilium-husk

Kako uživamo indijski trpotec?

2,5g dodamo 300-350 mL poljubne tekočine enkrat do dvakrat na dan. Najbolje da ga uživamo pred obroki, saj bo to povzročilo občutek sitosti in posledično bomo pojedli manj in s tem zaužili manj kalorij kot bi jih sicer.

indijskitrpotec-gumb

 

 

Strokovnjaki so ugotovili:

expert_opinion

Uživanje psylliuma pomaga proti zaprtju. V kombinaciji z vodo, se vlaknine v psylliumu napnejo, kar spodbuja črevo, da se krči in tako spodbuja prebavo.

University of Maryland Medical center-Steven D. Ehrlich, NMD, Solutions Acupuncture, a private practice specializing in complementary and alternative medicine, Phoenix, AZ. Review provided by VeriMed Healthcare Network.


Uživanje psylliuma v raziskovalne namene je znižalo vsebnost plazemskega holesterola in se tako njegovo uživanje priporoča pri blagi do zmerni hiperholeresterolemiji.

Anderson J.W. in sodelavci, 2000. Cholesterol-lowering effects of psyllium intake adjunctive to diet therapy in men and women with hypercholesterolemia: meta-analysis of 8 controlled trials-American journal of clinical nutrition


Vlaknine v psylliumu pomagajo pri driski, saj vlaknine v psylliumu nase vežejo toksine, ki povzročajo drisko.

Bliss D.Z., 2014. Dietary fiber supplementation for fecal incontinence: a randomized clinical trial- Researching in nursing and health

 

About author

Ana Kurnik

There are 5 comments

 • Saška pravi:

  Meni je tole zares pomagalo. Vsak mesec predvsem po vikendih prenajedanja vedno naredim kuro in se res očistim. Se pozna, da moram večkrat na stranišče.

 • Simona Flis pravi:

  Mene pa zanima, kako dolgo moram to zadevo jemat?

 • Maja pravi:

  Jaz se ravno prejšnji teden začela s tem. Sem si pa zraven vzela še chia semena.

 • aleš pravi:

  a to kej pomaga?

 • Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Povezane vsebine

  / You may check this items as well

  debelost

  To je lahko razlog zakaj se redite.

  Imate težave z zaprtjem in ste ves čas napihnjen...

  Preberi več
  liver

  Poskrbite za zdravje jeter.

  Jetra so naša največja žleza, ki tehta približ...

  Preberi več
  kurkuma v prahu1

  Dokazane koristi Kurkume.

  Imate težave z zaprtjem in ste ves čas napihnjen...

  Preberi več

  Avtorji

  Zasnova, oblikovanje in tehnična izvedba:
  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.
  www.eksit.si

  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.

  Pravno obvestilo

  Avtorske pravice na spletnem mestu www.zdravakura.si so v lasti podjetja Eva Maher s.p. in se v nobenem primeru ne smejo prepisovati, kopirati ali kako drugače razmnoževati v komercialne namene.

  Vsebina spletnega mesta www.zdravakura.si je zgolj informativne narave. Eva Maher s.p. pridržuje pravico do nenajavljenih sprememb. Za morebitne napake se opravičujemo. Uporaba spletnega mesta je na lastno odgovornost. Eva Maher s.p. ne odgovarja za morebitno škodo, ki bi nastala pri uporabi spletnega mesta (velja tudi za vsebine izven domene zdravakura.si), prav tako tudi ne nosi nikakršne odgovornosti glede nemotenega delovanja.