Nega telesa Zdravje
Naravno nad bolečine v sklepih.
19. december 2019
0
, ,

Se sprašujete od kje se je nenadoma pojavila bolečina v vaših sklepih, kljub temu, da prej nikoli niste imeli težav? Se zaradi njih v družbi ne morete več popolnoma sprostiti, ker vas omejujejo pri skupnih aktivnostih? Bi radi preživeli kvaliteten čas z vašimi vnuki pa jih preprosto več ne dohajate? Bi radi poskrbeli za zdravje in vitalnost, pa zaradi bolečin ne dosežete zastavljenih ciljev in hitro izgubite motivacijo?

Če ste vsaj na eno vprašanje odgovorili pritrdilno, vam svetujem, da berete dalje in nekaj za svoje zdravje naredite še danes.

bolečine v sklepih

Razlogi za boleče sklepe

Do bolečine v sklepih lahko pride iz več razlogov. Razlog je lahko pretirana športna aktivnost ali celo neaktivnost, debelost, prevelika obremenitev zaradi težjih fizičnih del, obraba sklepov, poškodba ali pa gre za resnejšo bolezen, kot je revmatično obolenje.  Bolečina v sklepih torej ni samo težava starejše populacije ampak lahko prizadene ljudi v vseh starostnih obdobjih.


Da bi svoje dneve polepšali in bolečinam pomahali v slovo, je tukaj nekaj nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali.

  1. jointpainZačnite telovaditi. Če ste se vadbi zaradi bolečin izogibali, ste po vsej verjetnosti svoje sklepe še dodatno »polenili«, kar pomeni da so šibkejši in bolj nagnjeni k poškodbam. Začnite s hojo in razdaljo postopoma povečujte, ne pozabite pa tudi na raztezalne vaje in ustrezno obutev. Primerna je tudi telovadba v bazenu in plavanje.
  2. Za lokalno lajšanje bolečin, vnetij in oteklin, lahko uporabite mazila, ki delujejo hladilno in protivnetno, npr. Aloe vero.
  3. V svojo prehrano vključite dodaten vir naravnega žvepla, ki je ključnega pomena za zdrave in gibljive sklepe. Več v nadaljevanju.

MSM ali Metilsulfonilmetan je naravno organsko žveplo, ki ga najdemo v surovem svežem sadju, zelenjavi in mesu. Ker pa je dandanes naša prehrana revnejša s hranili in nam žvepla posledično v telesu primanjkuje, je pomembno, da ga v telo vnašamo kot prehranski dodatek.  Največkrat ga uživamo kot bel kristalni prah, raztopljen v sveži limonadi ali smoothie-ju. Nujno je MSM kombinirati z vitaminom C, saj lahko le tako izkoristimo vse prednosti, ki jih ima.

Zakaj ravno MSM kot pomoč pri sklepnih težavah?

MSM deluje protivnetno in antioksidativno, pomaga izboljšati fleksibilnost ter manjša otekline. Žveplo je nujna sestavina za gibljivost in aktivnost naših sklepov, saj pomaga pri nastajanju kolagena in glukozamina. Naloga kolagena je namreč omogočanje fleksibilnosti sklepa in podpora vsem s kožo povezanim tkivom, kot so ligamenti, kosti in drugi deli telesa. Glukozamin pa ravno tako preprečuje obrabo sklepa in spodbuja proizvodnjo hrustanca.

MSM-gumb

 

 

Mnenja strokovnjakov:

DoctorDvojno slepa študija je bila izvedena na 14 pacientih z degenerativnim artritisom. Razdeljeni so bili naključno v dve skupini – 8 pacientov je vsak dan jemalo prehransko dopolnilo MSM, 6 pa placebo. Po šestih tednih od začetka študije, se je stanje pacientov, ki so jemali MSM izboljšalo za 80%, pri ostalih pa je bil napredek minimalen.

Ronald M. Lawrence, M.D., Ph.D.: METHYL-SULFONYL-METHANE (M.S.M.) – A DOUBLE BLIND STUDY OF ITS USE IN DEGENERATIVE ARTHRITIS


Večina študij o jemanju prehranskega dopolnila  MSM je tako kot za glukozamin pokazala pozitivne učinke na kolenski osteoartritis. Pacienti, ki so bili spremljani dvanajst tednov, so potrdili očiten padec bolečine v kolenu.

Kent Stuber, BSc, DC, MSc,* Sandy Sajko, BPHE, DC, MSc, RCCSS(C),† and Kevyn Kristmanson, BSc, DC§: Efficacy of glucosamine, chondroitin, and methylsulfonylmethane for spinal degenerative joint disease and degenerative disc disease: a systematic review


Glukozamin, MSM in kombinacija obeh, pri osteoartritisu deluje protivnetno. Kombinirana terapija je pokazala boljšo učinkovitost v zmanjševanju bolečine, otekanju ter boljši funkcionalnosti sklepov. Obe učinkovini so pacienti dobro prenašali.

P. R. Usha, M. U. R. Naidu: Randomised, Double-Blind, Parallel, Placebo-Controlled Study of Oral Glucosamine, Methylsulfonylmethane and their Combination in Osteoarthritis

About author

Ana Kurnik

There are 0 comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Povezane vsebine

/ You may check this items as well

debelost

To je lahko razlog zakaj se redite.

Se sprašujete od kje se je nenadoma pojavila bole...

Preberi več
liver

Poskrbite za zdravje jeter.

Jetra so naša največja žleza, ki tehta približ...

Preberi več
kurkuma v prahu1

Dokazane koristi Kurkume.

Se sprašujete od kje se je nenadoma pojavila bole...

Preberi več

Avtorji

Zasnova, oblikovanje in tehnična izvedba:
Eksit oglaševalska agencija d.o.o.
www.eksit.si

Eksit oglaševalska agencija d.o.o.

Pravno obvestilo

Avtorske pravice na spletnem mestu www.zdravakura.si so v lasti podjetja Eva Maher s.p. in se v nobenem primeru ne smejo prepisovati, kopirati ali kako drugače razmnoževati v komercialne namene.

Vsebina spletnega mesta www.zdravakura.si je zgolj informativne narave. Eva Maher s.p. pridržuje pravico do nenajavljenih sprememb. Za morebitne napake se opravičujemo. Uporaba spletnega mesta je na lastno odgovornost. Eva Maher s.p. ne odgovarja za morebitno škodo, ki bi nastala pri uporabi spletnega mesta (velja tudi za vsebine izven domene zdravakura.si), prav tako tudi ne nosi nikakršne odgovornosti glede nemotenega delovanja.