Nega telesa Prehrana
Kako do sijoče in napete kože?
26. november 2019
2
,

Marsikdo od nas se srečuje s težavami s kožo. Te nas spremljajo skoraj skozi vse življenje, začne se v puberteti z aknami, nadaljuje pa v kasnejših življenjskih obdobjih z gubami. Pa smo še srečni če nas doleti le to dvoje, nemalo ljudi trpi za kožnimi boleznimi kot so aknavost tudi v odrasli dobi, ekcemi, luskavica, dermatitis, rozacea in prhljaj.

Sestavine kože

Naša koža je sestavljena iz treh plasti. Epidermis ali vrhnjica je sestavljen pretežno iz poroženelih celic, dermis ali usnjica je vmesna plast kože, kjer se nahajajo kožni proteini elastin in kolagen. Elastin je ključen za prožnost kože, kolagen pa za čvrstost. Oba proteina sta esencialna za zdrav izgled kože. Hipodermis ali podkožje pa sestavljajo maščobne celice, ki služijo zaščiti.


75% teže usnjice predstavlja kolagen, kateri prispeva k čvrstosti kože! 


msm_mineral_lepote


Usnjica (ali dermis) je najmočnejša plast kože, saj je lahko debela nekaj milimetrov. Zgrajena je iz čvrstega in elastičnega veziva imenovanega kolagen, zaradi katerega je koža hkrati čvrsta in prožna.


Negativni vplivi na kožo

 • pretirano izpostavljanje sončnim žarkom
 • kajenje
 • stres
 • uporaba neprimernih kozmetičnih sredstev
 • neprimerna prehrana

Da bi koži povrnili mladostno napetost in sijaj, priporočamo uživanje prehranskega dopolnila MSM.

Kaj je MSM?

Je kratica za metil sulfonil metan, in je organska oblika žvepla. MSM je vse bolj iskano prehransko dopolnilo, ki telesu zagotavlja žveplo. Žveplo je mineral, ki stimulira tvorbo kolagena in elastina, ki sta esencialna za čvrsto, napeto in prožno kožo, kar preprečuje nastanek gub. Zelo pomemben je tudi v boju proti aknam, zaradi zmožnosti stimulacije izgradnje kolagena in elastina, pa tudi preprečuje nastanek brazgotin po aknah.

Poleg tega je žveplo ključno tudi za tvorbo keratina, kar pripomore k močnejšim lasem, nohtom in sklepom.


MSM pomaga pri obnavljanju, zdravljenju in prožnosti celic, saj jih naredi bolj prepustne in s tem dovoli, da hranljive snovi in voda lažje prehajajo v celice. Z večjo prepustnostjo celic pa se strupi in odpadne snovi lažje izločajo.


MSM je dodatek k prehrani, ki telo oskrbi z biološko aktivnim žveplom v hranilni obliki različnim sistemom v telesu. Čeprav ga je v naravi sicer veliko, se hitro uniči s toploto, sušenjem in pri obdelavi hrane. Pri dietah, ki ne vsebujejo veliko surovega, svežega in neobdelanega sadja ter zelenjave in mleka, je vnos MSM-ja s hrano najbrž premajhen, zato strokovnjaki priporočajo, da ga uživamo kot dodatek k prehrani.

Kako deluje MSM?msm_v_prahu

MSM s svojo sposobnostjo stimulacije tvorbe kožnih proteinov (kolagena in elastina), ter keratina, obnavlja tkivo. Ne samo kožnega tkiva, zaradi tvorbe keratina zelo učinkovito obnavlja in pripomore k boljši rasti las in nohtov ter boljši obnovi in gibljivosti sklepov.


Pri lokalnem nanosu MSM minerala se je pokazalo hitrejše celjenje ran brez brazgotinjenja.


Ali lahko namesto minerala MSM uživam kar kolagen?

Kolagen je po kemijski strukturi protein in kot takega, ga telo s svojimi encimi razgradi kot vse ostale proteine na osnovne delce, aminokisline. Nato pa telo iz osnovnih delcev ponovno sintetizira proteine, ki jih tisti trenutek najbolj potrebuje, kar pa ni nujno kolagen. MSM pa je mineral, ki stimulira izgradnjo kolagena iz osnovnih delcev.

MSM telesu pomaga absorbirati več vitaminov in mineralov. Priporočljivo ga je uživati skupaj s C-vitaminom, saj se tako kar najbolje absorbira v črevesju. Današnji načini obdelave in priprave hrane znatno zmanjšujejo učinkovitost naravnega MSM-ja, zato strokovnjaki priporočajo uživanje le-tega v obliki prehranskega dopolnila.

izkoristi moc msm

 

 

študije

Mnenja strokovnjakov:

 MSM je vir žvepla za proizvodnjo cisteina in metionina (aminokislin, iz katerih se tvorijo kožni proteini). V zadnjih letih se MSM v veliki meri uporablja ko prehransko dopolnilo, saj ima velik potencial za izboljšanje zdravja ljudi, ter za zmanjšanje artritičnih in revmatičnih bolečin.

B. A. Manguson in sod.: Oral developmental toxicity study of methylsulfonylmethane in rats


MSM je popularno prehransko dopolnilo, ki se uporablja za lajšanje veliko stanj, vključno z bolečinami v sklepih, vnetji, alergijami in artritisom, ter tudi za zagotavljanje normalnih koncentracij keratina v koži, laseh in nohtih.

Toxicity of methylsulfonylmethane in rats


Dvojno slepa placebo kontrolirana študija je bila izvedena na 46 pacientih z rozaceo tipa 1-3. MSM so uživali vsak dan en mesec. Klinični in inštrumentalni parametri so bili merjeni po 10 dneh, 20 dneh in po koncu študije. Pri veliki večini se je po zdravljenju pokazalo statistično značilno izboljšanje srbečice, rdečice, pojava papul in dehidrirane kože.

Berardesca E. In sod.: Combined effects of silymarin and methylsulfonylmethane in the management of rosacea: clinical and instrumental evaluation.

About author

Ana Kurnik

There are 2 comments

 • Anna Dybova pravi:

  Sem naročila! Komaj čaka da začnem z uporabo

 • Maja pravi:

  Msm ni dober samo za kožo, ampak tudi za povečanje energije, lepše lase in nohte. Uporabljam že dalj časa in sem zelo zadovoljna z učinki!

 • Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Povezane vsebine

  / You may check this items as well

  debelost

  To je lahko razlog zakaj se redite.

  Marsikdo od nas se srečuje s težavami s kožo. T...

  Preberi več
  liver

  Poskrbite za zdravje jeter.

  Jetra so naša največja žleza, ki tehta približ...

  Preberi več
  kurkuma v prahu1

  Dokazane koristi Kurkume.

  Marsikdo od nas se srečuje s težavami s kožo. T...

  Preberi več

  Avtorji

  Zasnova, oblikovanje in tehnična izvedba:
  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.
  www.eksit.si

  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.

  Pravno obvestilo

  Avtorske pravice na spletnem mestu www.zdravakura.si so v lasti podjetja Eva Maher s.p. in se v nobenem primeru ne smejo prepisovati, kopirati ali kako drugače razmnoževati v komercialne namene.

  Vsebina spletnega mesta www.zdravakura.si je zgolj informativne narave. Eva Maher s.p. pridržuje pravico do nenajavljenih sprememb. Za morebitne napake se opravičujemo. Uporaba spletnega mesta je na lastno odgovornost. Eva Maher s.p. ne odgovarja za morebitno škodo, ki bi nastala pri uporabi spletnega mesta (velja tudi za vsebine izven domene zdravakura.si), prav tako tudi ne nosi nikakršne odgovornosti glede nemotenega delovanja.