Kurkumi bi lahko rekli tudi najbolj učinkovito super živilo kar jih obstaja. Pri nas je še vedno precej eksotična začimba. Številne študije kažejo, da ima kurkuma ogromno koristi na naše telo. Kurkuma zmanjšuje tveganje, da bi možgani prezgodaj opešali. Uvrščajo jo med eno najbolj zdravih začimb.
Tukaj je nekaj dokazanih dejstev o kurkumi
Kurkuma vsebuje bioaktivne elemente, ki imajo močne zdravilne učinke
Kurkuma je začimba, ki daje curry-ju svojo rumeno bravo. Kot začimbo in zdravilno rastlino kurkumo v Indiji uporabljajo že tisoče let. V zadnjem času je znanost razkrila marsikaj, kar so indijanci vedeli že dolgo časa. Kurkuma namreč vsebuje aktivno sestavino imenovano kurkumin. Kurkumin ima močne protivnetne lastnosti in je zelo močan antioksidant.
Pozor! Ker se kurkumin slabo absorbira v krvni obtok priporočam, da ga zaužijete skupaj z maščobo, saj je ta topen v maščobi.
Kurkumin je naravna protivnetna spojina
Kurkumin ima močno protivnetno delovanje, hkrati pa stimulira nastajanje novih možganskih celic. Kurkumin v ayurvedski medicini uporabljajo za blaženje cele vrste zdravstvenih težav. Saj deluje protivirusno in je sočasno pravi antioksidativen zaklad, ki telo ščiti pred prostimi radikali in tako zavira staranje telesa. V tradicionalni indijski in tudi kitajski medicini so jo sprva uporabljali predvsem kot zdravilo proti vnetju, že od nekdaj pa jo uporabljajo tudi za čiščenje krvi in prebavil ter pri težavah z jetri in žolčniku, pa tudi pri hepatitis. Kurkuma prav tako varuje jetra proti strupom in kemikalijami, hkrati pa je učinkovita pri zdravljenju virusnega hepatitisa ter izboljšuje izločanje zaščitnih snovi v želodcu, ki ščitijo želodčno steno.
Klinične preiskave iz leta 2009 kažejo, da ima vsakodnevno uživanje kurkume enake učinke kot uživanje ibuprofena pri osteoartritisu v kolenu. Serijo študij na temo zdravilnih učinkov kurkume so opravili tudi leta 2010 in 2011. Ugotovili so, da rumena začimba pozitivno deluje na ljudi z avtoimunskimi boleznimi, kot je na primer multipla skleroza.
Kurkuma ima močne antioksidativne lastnosti
Kurkuma kot močan antioksidant varuje črevesje pred prostimi radikali, ki, kot je znano, poškodujejo celice DNK. Že omenjena sestavina, kurkumin, namreč ustavi spremenjene celice, jih uniči in tako prepreči, da bi se širile po telesu.
Kurkuma izboljšuje delovanje možganov
Antioksidanti v kurkumi spodbudijo delovanje možganov, zlasti tistih, ki imajo pomembno nalogo pri okrevanju možganov po boleznih, tudi po možganski kapi. Ta začimba prav tako preprečuje nalaganje oblog v krvnih žilah in tako omogoča boljši pretok krvi po vsem telesu, seveda tudi v možgane.
Znanstveniki so delovanje kurkume začeli raziskovati prav po tem, ko so opazili, da v kulturah, kjer jo pogosteje uživajo, starejši ljudje povprečno dlje ohranijo dobro delujoče možgane in manj obolevajo za demenco. Ugotovili so, zakaj. Kurkumin naj bi deloval tako, da blokira delovanje proteinov, ki se spoprijemajo in uničujejo nevrone, živčne celice v možganih, prek katerih se prenašajo informacije.
Kurkuma zmanjšuje raven holesterola
Raziskave so pokazale, da lahko preprosto z uporabo kurkume kot začimbe v hrani zmanjšanje raven serumskega holesterola. Znano je dejstvo, da lahko visok holesterol privede do drugih resnih zdravstvenih problemov. Vzdrževati primerno raven holesterola lahko prepreči številne bolezni srca in ožilja.
Kurkuma preprečuje okvaro jeter
Kurkuma je neke vrste naravno razstrupljanje jeter. Jetra razstrupljajo kri skozi produkcijo encimov in kurkuma poveča proizvodnjo teh ključnih encimov. Ti ključni encimi razgradijo in zmanjšajo toksine v telesu. Za kurkumo se tudi verjame, da poživi in izboljša prekrvavitev. Vsi ti dejavniki podpirajo zdravje jeter.
There are 3 comments
Res je, tudi mene zanima kako se jemlje,s čim in KOLIKO na dan)?
1 čajna žička dnevno v napitku deluje zdravilno. Če kurkumo prekuhavamo (v rižoti, juhah ipd.) nima več enakih učinkovin. V napitku jo je priporočljivo zaužiti skupaj z zdravimi maščobami (sirotka, kokosovo olje), saj ima tako boljše delovanje.
Toliko vsega o tem, nič pa o tem kako se naj uživa! Znano je, da je dobra za prostato, vendar samo, če jo uživamo skupaj s cvetačo. Torej ni vseeno kako jo uživamo.
Tudi o tem bi morali v članku kaj napisati, sicer nič kaj ne pomeni!