Chia semena so semena rastline z znanstvenim imenom Salvia hispanica in izhajajo iz Južne Amerike. Starodavna južnoameriška ljudstva so jo uporabljala že stoletja, v zadnjem času pa je postala nepogrešljiva na jedilnikih ljudi po vsem svetu, ki se radi zdravo prehranjujejo. Chia semena so v svetovnem merilu najbolj znano super živilo, kar ni presenetljivo, saj imajo zelo bogato hranilno sestavo. Zakaj malim chia semenom pravimo tudi “čudežna semena”, si preberite v nadaljevanju.
Visoka vsebnost vlaknin in nizka vsebnost ogljikovih hidratov
Vlaknine predstavljajo kar 40% teže chia semen, s čimer se semena uvrščajo med najboljše prehranske vire vlaknin na svetu. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in nizke vsebnosti ogljikovih hidratov vplivajo na večji občutek sitosti in izboljšujejo prebavo.
Visoka vsebnost kakovostnih beljakovin
Chia semena so eden izmed najboljših rastlinskih virov beljakovin. Vsebujejo tudi veliko esencialnih amino kislin, ki so zelo pomembne, saj jih naše telo ne more sintetizirati in jih moramo zaužiti s hrano. Poleg tega imajo beljakovine visoko nasitno vrednost in tako lahko pripomorejo k zmanjšanju občutka lakote in preprečujejo poseganje po nezdravih prigrizkih.
Bogastvo omega 3 maščobnih kislin
Na gram chia semena vsebujejo celo več omega 3 maščobnih kislin kot losos, vendar od tega največ alfa linolenske kisline (ALA), in zanemarljivo malo DHA, tako da živil živalskega izvora ni priporočljivo popolnoma izločiti iz jedilnika, posebaj ne mastnih rib.
Ugodno delovanje proti sodobnim civilizacijskim boleznim
Zaradi zelo ugodne hranilne sestave, lahko chia semena zmanjšujejo pojav debelosti in s tem povezanih težav, kot so visok krvni tlak, povišan krvni sladkor, holesterol in trigliceride v krvi. Prav tako ugodno delujejo na razmerje med HDL in LDL holesterolom.
Ugodno vplivajo na kostno gostoto
Ker so bogata s kalcijem, magnezijem, fosforjem in proteini, lahko prispevajo k boljši kostni gostoti, saj so vsa našteta hranila pomembna za tvorbo kostnih celic in vzdrževanje zdravih in močnih kosti ter gibljivih sklepov.
Chia semena pa so poleg vsega naštetega še zelo enostavna za uživanje. Preprosto jih dodamo v kakršnokoli tekočino, pustimo da nabreknejo in zaužijemo. Uporabimo jih lahko tudi v raznih receptih, kot gostilo ali vezivo namesto jajc.
There are 0 comments