Prehrana
Zakaj uživati Chia semena?
02. december 2019
0

Chia semena so semena rastline z znanstvenim imenom Salvia hispanica in izhajajo iz Južne Amerike. Starodavna južnoameriška ljudstva so jo uporabljala že stoletja, v zadnjem času pa je postala nepogrešljiva na jedilnikih ljudi po vsem svetu, ki se radi zdravo prehranjujejo. Chia semena so v svetovnem merilu najbolj znano super živilo, kar ni presenetljivo, saj imajo zelo bogato hranilno sestavo. Zakaj malim chia semenom pravimo tudi “čudežna semena”, si preberite v nadaljevanju.

chia semena

Visoka vsebnost vlaknin in nizka vsebnost ogljikovih hidratov

Vlaknine predstavljajo kar 40% teže chia semen, s čimer se semena uvrščajo med najboljše prehranske vire vlaknin na svetu. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in nizke vsebnosti ogljikovih hidratov vplivajo na večji občutek sitosti in izboljšujejo prebavo.

Visoka vsebnost kakovostnih beljakovin

Chia semena so eden izmed najboljših rastlinskih virov beljakovin. Vsebujejo tudi veliko esencialnih amino kislin, ki so zelo pomembne, saj jih naše telo ne more sintetizirati in jih moramo zaužiti s hrano. Poleg tega imajo beljakovine visoko nasitno vrednost in tako lahko pripomorejo k zmanjšanju občutka lakote in preprečujejo poseganje po nezdravih prigrizkih.

Bogastvo omega 3 maščobnih kislin

Na gram chia semena vsebujejo celo več omega 3 maščobnih kislin kot losos, vendar od tega največ alfa linolenske kisline (ALA), in zanemarljivo malo DHA, tako da živil živalskega izvora ni priporočljivo popolnoma izločiti iz jedilnika, posebaj ne mastnih rib.

Ugodno delovanje proti sodobnim civilizacijskim boleznim

Zaradi zelo ugodne hranilne sestave, lahko chia semena zmanjšujejo pojav debelosti in s tem povezanih težav, kot so visok krvni tlak, povišan krvni sladkor, holesterol in trigliceride v krvi. Prav tako ugodno delujejo na razmerje med HDL in LDL holesterolom.

Ugodno vplivajo na kostno gostoto

Ker so bogata s kalcijem, magnezijem, fosforjem in proteini, lahko prispevajo k boljši kostni gostoti, saj so vsa našteta hranila pomembna za tvorbo kostnih celic in vzdrževanje zdravih in močnih kosti ter gibljivih sklepov.

Chia semena pa so poleg vsega naštetega še zelo enostavna za uživanje. Preprosto jih dodamo v kakršnokoli tekočino, pustimo da nabreknejo in zaužijemo. Uporabimo jih lahko tudi v raznih receptih, kot gostilo ali vezivo namesto jajc.

About author

Ana Kurnik

There are 0 comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Povezane vsebine

/ You may check this items as well

debelost

To je lahko razlog zakaj se redite.

Chia semena so semena rastline z znanstvenim imeno...

Preberi več
liver

Poskrbite za zdravje jeter.

Jetra so naša največja žleza, ki tehta približ...

Preberi več
kurkuma v prahu1

Dokazane koristi Kurkume.

Chia semena so semena rastline z znanstvenim imeno...

Preberi več

Avtorji

Zasnova, oblikovanje in tehnična izvedba:
Eksit oglaševalska agencija d.o.o.
www.eksit.si

Eksit oglaševalska agencija d.o.o.

Pravno obvestilo

Avtorske pravice na spletnem mestu www.zdravakura.si so v lasti podjetja Eva Maher s.p. in se v nobenem primeru ne smejo prepisovati, kopirati ali kako drugače razmnoževati v komercialne namene.

Vsebina spletnega mesta www.zdravakura.si je zgolj informativne narave. Eva Maher s.p. pridržuje pravico do nenajavljenih sprememb. Za morebitne napake se opravičujemo. Uporaba spletnega mesta je na lastno odgovornost. Eva Maher s.p. ne odgovarja za morebitno škodo, ki bi nastala pri uporabi spletnega mesta (velja tudi za vsebine izven domene zdravakura.si), prav tako tudi ne nosi nikakršne odgovornosti glede nemotenega delovanja.