Prehrana Zdravje
Avokado je popolno super živilo.
15. december 2017
0
, ,
h

Ali ste vedeli, da je avokado eno najbolj popolnih živil? Mnogi nutricionisti trdijo, da vsebuje vse, kar človek potrebuje za preživetje, poleg tega pa preprečuje nastanek številnih bolezni, npr. Alzheimerjevo bolezen, raka, bolezni srca, sladkorno bolezen…


Avokado izvira iz Puebla, Mehike. Avokadovo drevo že od leta 900 gojijo v Srednji in Južni Ameriki, njegova uporaba pa sega 10.000 let pred našim štetjem. V 19. stoletju so ga začeli gojiti v Kaliforniji, in odtlej je postal zelo priljubljen komercialni pridelek.

Avocado cut in half isolated on whiteAvokado ne vsebuje holesterola, znan pa je tudi kot super hrana, saj vsebuje skoraj dvajset nujno potrebnih hranil, kot so vlaknine, natrij, mononenasičene in polinenasičene maščobne kisline (omega 3), vitamini A,C,D,E,K in B vitamini (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina, biotin, vitamin B-6, vitamin B12 in folna kislina).

Živila bogata z omega-3 maščobnimi kislinami pripomorejo k zdravju srca, preprečujejo in zmanjšujejo vnetja, vzdržujejo fluidnost celičnih membran, znižujejo holesterol, zmanjšujejo agregacijo trombocitov, zavirajo odebelitev arterij, pomagajo preprečiti nastanek rakavih celic, odlično delujejo na možganske celice in vid.

možganiAvokado preprečuje Alzheimerjevo bolezen

Dr. Daniel G. Amen, klinični nevroznanstvenik, psihiater, strokovnjak za možgane ter avtor knjige »Change Your Brain« trdi, da je avokado eno najboljših živil za zdravje možganov, ki zaradi svoje visoke vsebnosti vitamina E, magnezija, kalija, folatov, linolske in linolenske kisline pomaga preprečevati Alzheimerjevo bolezen.

Zdravstvene koristi uživanja avokada

 • Vsebuje večkrat nenasičene esencialne maščobne kisline, ki pomagajo nadzirati raven trigliceridov v krvi, znižujejo holesterol in uravnavajo krvni sladkor;
 • Visoka vsebnost folatov – vodotopnega B vitamina, ki skrbi za pravilno rast in zdravje celic. To je še posebej pomembno za nosečnice in novorojenčke.
 • Dober vir antioksidanta lutein, ki ohranja dober vid ter skrbi za zdravje oči. Preprečuje nastanek očesnih bolezni, ki so povezane s strarostjo.
 • Oleinska kislina v avokadu znižuje holesterol in zmanjšuje tveganje za visok krvni tlak.
 • Avokado vsebuje vitamin B6 in folno kislino, ki znižujeta raven homocisteina. Visoka stopnja homocisteina je povezana z boleznimi srca in ožilja.
 • Ta super sadež vsebuje beta-sitosterol, ki učinkovito znižuje raven holesterola v krvi.
 • Nadzoruje krvni tlak , saj je odličen vir kalija.
 • Fitohranila v avokadu, kot so polifenoli in flavonoidi, imajo dokazano protivnetne lastnosti.
 • Zaradi visoke vsebnosti folne kisline zmanjšuje tveganje za nastanek kapi. Študija je pokazala, da so posamezniki, ki so jedli s folati bogato hrano, imeli manjšo možnost za nastanek kapi.
 • Avokado zavira rast raka na prostati.
 • Visoka vsebnost antioksidantov, ki nevtralizirajo proste radikale, krepijo imunski sistem, zavirajo proces staranja in spodbujajo živčni sistem.
 • Uživanje avokada povečuje absorbcijo hranil.
 • Avokadovo olje se uporablja v mnogih kozmetičnih izdelkih, saj neguje in mehča kožo. Prav tako pomaga pri zdravljenju luskavice ter ostalih bolezni kože, ki povzročajo rdečico.
 • Za razliko od mnogih drugih kaloričnih živil vsebuje zdrave kalorije.

About author

Ana Kurnik

There are 0 comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Povezane vsebine

/ You may check this items as well

debelost

To je lahko razlog zakaj se redite.

Ali ste vedeli, da je avokado eno najbolj popolnih...

Preberi več
liver

Poskrbite za zdravje jeter.

Jetra so naša največja žleza, ki tehta približ...

Preberi več
kurkuma v prahu1

Dokazane koristi Kurkume.

Ali ste vedeli, da je avokado eno najbolj popolnih...

Preberi več

Avtorji

Zasnova, oblikovanje in tehnična izvedba:
Eksit oglaševalska agencija d.o.o.
www.eksit.si

Eksit oglaševalska agencija d.o.o.

Pravno obvestilo

Avtorske pravice na spletnem mestu www.zdravakura.si so v lasti podjetja Eva Maher s.p. in se v nobenem primeru ne smejo prepisovati, kopirati ali kako drugače razmnoževati v komercialne namene.

Vsebina spletnega mesta www.zdravakura.si je zgolj informativne narave. Eva Maher s.p. pridržuje pravico do nenajavljenih sprememb. Za morebitne napake se opravičujemo. Uporaba spletnega mesta je na lastno odgovornost. Eva Maher s.p. ne odgovarja za morebitno škodo, ki bi nastala pri uporabi spletnega mesta (velja tudi za vsebine izven domene zdravakura.si), prav tako tudi ne nosi nikakršne odgovornosti glede nemotenega delovanja.