Ali ste vedeli, da je avokado eno najbolj popolnih živil? Mnogi nutricionisti trdijo, da vsebuje vse, kar človek potrebuje za preživetje, poleg tega pa preprečuje nastanek številnih bolezni, npr. Alzheimerjevo bolezen, raka, bolezni srca, sladkorno bolezen…
Avokado izvira iz Puebla, Mehike. Avokadovo drevo že od leta 900 gojijo v Srednji in Južni Ameriki, njegova uporaba pa sega 10.000 let pred našim štetjem. V 19. stoletju so ga začeli gojiti v Kaliforniji, in odtlej je postal zelo priljubljen komercialni pridelek.
Avokado ne vsebuje holesterola, znan pa je tudi kot super hrana, saj vsebuje skoraj dvajset nujno potrebnih hranil, kot so vlaknine, natrij, mononenasičene in polinenasičene maščobne kisline (omega 3), vitamini A,C,D,E,K in B vitamini (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina, biotin, vitamin B-6, vitamin B12 in folna kislina).
Živila bogata z omega-3 maščobnimi kislinami pripomorejo k zdravju srca, preprečujejo in zmanjšujejo vnetja, vzdržujejo fluidnost celičnih membran, znižujejo holesterol, zmanjšujejo agregacijo trombocitov, zavirajo odebelitev arterij, pomagajo preprečiti nastanek rakavih celic, odlično delujejo na možganske celice in vid.
Avokado preprečuje Alzheimerjevo bolezen
Dr. Daniel G. Amen, klinični nevroznanstvenik, psihiater, strokovnjak za možgane ter avtor knjige »Change Your Brain« trdi, da je avokado eno najboljših živil za zdravje možganov, ki zaradi svoje visoke vsebnosti vitamina E, magnezija, kalija, folatov, linolske in linolenske kisline pomaga preprečevati Alzheimerjevo bolezen.
Zdravstvene koristi uživanja avokada
- Vsebuje večkrat nenasičene esencialne maščobne kisline, ki pomagajo nadzirati raven trigliceridov v krvi, znižujejo holesterol in uravnavajo krvni sladkor;
- Visoka vsebnost folatov – vodotopnega B vitamina, ki skrbi za pravilno rast in zdravje celic. To je še posebej pomembno za nosečnice in novorojenčke.
- Dober vir antioksidanta lutein, ki ohranja dober vid ter skrbi za zdravje oči. Preprečuje nastanek očesnih bolezni, ki so povezane s strarostjo.
- Oleinska kislina v avokadu znižuje holesterol in zmanjšuje tveganje za visok krvni tlak.
- Avokado vsebuje vitamin B6 in folno kislino, ki znižujeta raven homocisteina. Visoka stopnja homocisteina je povezana z boleznimi srca in ožilja.
- Ta super sadež vsebuje beta-sitosterol, ki učinkovito znižuje raven holesterola v krvi.
- Nadzoruje krvni tlak , saj je odličen vir kalija.
- Fitohranila v avokadu, kot so polifenoli in flavonoidi, imajo dokazano protivnetne lastnosti.
- Zaradi visoke vsebnosti folne kisline zmanjšuje tveganje za nastanek kapi. Študija je pokazala, da so posamezniki, ki so jedli s folati bogato hrano, imeli manjšo možnost za nastanek kapi.
- Avokado zavira rast raka na prostati.
- Visoka vsebnost antioksidantov, ki nevtralizirajo proste radikale, krepijo imunski sistem, zavirajo proces staranja in spodbujajo živčni sistem.
- Uživanje avokada povečuje absorbcijo hranil.
- Avokadovo olje se uporablja v mnogih kozmetičnih izdelkih, saj neguje in mehča kožo. Prav tako pomaga pri zdravljenju luskavice ter ostalih bolezni kože, ki povzročajo rdečico.
- Za razliko od mnogih drugih kaloričnih živil vsebuje zdrave kalorije.
There are 0 comments