Nega telesa Zdravje
Hormonske težave pri ženskah.
08. oktober 2015
5
, ,

Šatavari ali shatavari je indijsko zelišče, ki ga že stoletja uporabljajo v ajurvedi. Uporablja se za obnovitev ženskih reproduktivnih organov. Namenjen je tako ženskam v mladih letih, kot tudi v srednjih in zrelih letih, saj pomaga pri gladkem prehodu skozi naravne življenjske faze, vključno z menopavzo. Dviguje nivo energije ter izboljša odpornost na stres.

Ajurvedsko zelišče, ki uravnava ženske hormončke!


Shatavari ohranja ravnovesje endokrinega sistema, kateri vpliva na proizvodnjo hormonov. S tem izboljšuje odziv telesa na stres in preprečuje nihanje razpoloženja.

Zelišče izvira iz plezalne rastline, ki raste v nepopolnih gozdovih Indije, Afrike, Avstralije in v nekaterih predelih Kitajske. Korenine Shatavari se že več stoletij uporabljajo v medicinske namene.

Shatavari vsebuje bioflavonoide, ki so močni antioksidanti, vitamin B, kalcij in cink. Ti vitamini in minerali so bistvenega pomena pri zdravju žensk. Priljubljena rastlina Šatavari se uporablja predvsem za uravnavanje hormonskega ravnovesja pri ženskah, čeprav so tudi moški uporabniki opisanega zelišča.

endokrini sistem

Endokrini sistem


Shatavari povečuje plodnost žensk, saj neguje in čisti kri. Ščiti ženske reproduktivne organe, neguje maternico in jajčeca, zagotavlja dodatno podporo ženskim organom v nosečnosti in izboljšuje proces laktacije pri doječih materah.

 test1

Zakaj uporabljati Shatavari?SHATAVARI

 • podpira funkcije ženskih spolnih hormonov: estrogena in progesterona,
 • preprečuje nihanje razpoloženja
 • ohranja normalno delovanje nadledvične žleze in ščitnice,
 • lajša simptome povezane z menopavzo (vročinski vali , nihanje razpoloženja, temperaturne vročice)
 • lajša PMS simptome, zmanjšuje bolečine in izgubo krvi med menstruacijo,
 • lajša težave z zgago in prebavo,
 • odstranjuje strupene snovi iz telesa.

 

klinične študijeZnanstvene raziskave in študije:

Dokazano je bilo, da zelišče pozitivno vpliva na ženske reproduktivne organe in njihovo pripravo na zanositev. Po vsem svetu se Shatavari uporablja za preprečevanje splavov in kot poporodni tonik.


Klinična študija: vpliv zelišča Shatavari na vzorcu žensk z visokim tveganjem nosečnosti je dokazala, da je 90% mater, ki so v času nosečnosti jemale Shatavari, imelo uspešno in zdravo nosečnosti ter varen porod.

Oddelk za ginekologijo in porodništvo, Bolnišnice Ayurveda, iz Nepala


Raziskava je tudi potrdila, da Shatavari spodbuja plodnost ženskah s PCOS sindromom (sindrom policističnega jajčnika).


Težave s plodnostjo v povezavi z PCOS so pogosto povezane z visoko vrednostjo hormonov, inzulina ali glukoze, vse našteto pa zavira vsaditev in rast zarodka. Visoka raven luteinizirajočega hormona ženskam zmanjša možnost zanositve in poveča verjetnost spontanega splava.

test1

Reference:
Siriwardene, S. A. Dayani, L. P. A Karunathilaka, N. D. Kodituwakku, and Y. A. U. D. Karunarathne. “Clinical Efficacy of Ayurveda Treatment Regimen on Subfertility with Poly Cystic Ovarian Syndrome (PCOS).” Ayu. Medknow Publications Pvt Ltd, n.d. Web. 05 Mar. 2015.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215317/

About author

Ana Kurnik

There are 5 comments

 • Hanah pravi:

  Komaj 2 dni jemljem Shatavari in že čutim pozitivne spremembe v svojem telesu. Ne vem, kako dobro deluje za PCOS na splošno, ampak vem, da moje telo že čuti novo energijo.

 • Ajda pravi:

  Že večkrat naročila. Počutim se kul, mirno, brez vročice in normalen pulz. Nima grudic. Dobrega okusa. Bom še naročila.

 • Ula pravi:

  Ja rož’ce majo svojo moč;)

 • Sabina pravi:

  To deluje bolje kot kateri koli drug proizvod, ki sem jih poskusila. Za lajšanje simptomov menopavze (oblivanje vročice in znoja, povečan pulz, suhost sluznice in nihanje razpoloženja). Zmešam 1-3 žličke praška s toplim mlekom in malo medu pred spanjem. Deluje skoraj takoj, v nasprotju z večino zelišč, ki sem jih preizkušala.

 • Damjana pravi:

  Vzamem žlico te stvari in jo zmešam v sok, enkrat na dan. Zelo pomaga, izboljša razpoloženje, libido, …

 • Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Povezane vsebine

  / You may check this items as well

  stres

  Ste pod stresom? Ukrepajte pravočasno!

  Šatavari ali shatavari je indijsko zelišče, ki ...

  Preberi več
  debelost

  To je lahko razlog zakaj se redite.

  Šatavari ali shatavari je indijsko zelišče, ki ...

  Preberi več
  liver

  Poskrbite za zdravje jeter.

  Jetra so naša največja žleza, ki tehta približ...

  Preberi več

  Avtorji

  Zasnova, oblikovanje in tehnična izvedba:
  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.
  www.eksit.si

  Eksit oglaševalska agencija d.o.o.

  Pravno obvestilo

  Avtorske pravice na spletnem mestu www.zdravakura.si so v lasti podjetja Adria Avista d.o.o. in se v nobenem primeru ne smejo prepisovati, kopirati ali kako drugače razmnoževati v komercialne namene.

  Vsebina spletnega mesta www.zdravakura.si je zgolj informativne narave. Adria Avista d.o.o. pridržuje pravico do nenajavljenih sprememb. Za morebitne napake se opravičujemo. Uporaba spletnega mesta je na lastno odgovornost. Adria Avista d.o.o. ne odgovarja za morebitno škodo, ki bi nastala pri uporabi spletnega mesta (velja tudi za vsebine izven domene zdravakura.si), prav tako tudi ne nosi nikakršne odgovornosti glede nemotenega delovanja.